Viboa

Viboa (Voetballen Is Bij Ons Aangenaam) was een op 1 juni 1921 opgerichte amateurvoetbalvereniging uit opgerichte amateurvoetbalvereniging uit het dorp Winsum in de gelijknamige gemeente, provincie Groningen, Nederland. Per 1 juli 2016 ging de club een fusie aan met plaatsgenoot VV Hunsingo tot VV Winsum. De thuiswedstrijden werden op ‚Sportpark Schouwerzijlsterweg‘ gespeeld.

Van oudsher is de christelijke voetbalvereniging Viboa de club waar protestantse Winsumers lid van werden. Voor menig Viboa-supporter was het seizoen al geslaagd als hun club de twee jaarlijkse derby’s met de eeuwige rivaal CVVB uit het naburige Bedum wist te winnen.

De zaalvoetbalafdeling van Viboa scheidde zich in 2003 af en ging, samen met de zaalvoetbalafdeling van VV Hunsingo, als Futsal Winsum zelfstandig verder.

De club telde drie clubliederen:

De sportieve historie van Viboa kende pieken en dalen. Zo kwam de club na het kampioenschap in 1967 in de Eerste klasse van de GVB van 1967/68-1995/96 29 seizoenen afwisselend uit in de Derde- en Vierde klasse. In het seizoen 2002/03 speelde het standaardelftal voor het eerst in de Eerste klasse, de hoogst bereikte klasse. Na nog een seizoen (2003/04) in de Tweede klasse, kwam het team vanaf 2004/05 tot en met het laatste seizoen (2015/16) voor de fusie twaalf seizoenen uit in de Eerste klasse zaterdag van het KNVB-district Noord. Met hoofdzakelijk spelers uit het eigen dorp wist het team stand te houden in de noordelijke Eerste Klasse E. In het seizoen 2005/06 wist het zelfs beslag te leggen op de derde periodetitel, wat resulteerde in deelname aan de nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse. In deze nacompetitie bleek HZVV uit Hoogeveen nog een maatje te groot.

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.

Spelers van Viboa die in het betaald voetbal terechtkwamen zijn:

VV Ezinge · VV Rood Zwart Baflo · VV SIOS · VV Winsum
Voormalig: VV Adorp · VV Hunsingo · Viboa